Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (AKTUALIZACJA)
Jest to program współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, którego celem jest wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących. Pomoc realizowana jest poprzez przekazywanie nieodpłatnych paczek żywnościowych lub posiłków.
Pomoc mogą otrzymywać osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte: ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, bezrobociem, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą oraz uzyskujące dochód nieprzekraczający:
1268 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej,
1028 zł w przypadku osoby w rodzinie,
czyli dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej.
Należy: zgłosić się do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania ośrodka pomocy społecznej (OPS) lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.
Osoby potrzebujące otrzymują m.in. artykuły:
Skrobiowe (np. makarony, ryże)
Mleczne (np. sery, mleko)
Warzywne i owocowe (np. dżemy, koncentrat pomidorowy, fasola)
Mięsne (np. gulasz, szynka, pasztet)
Olej, cukier, herbatniki itp.
Paczka to minimum kilka (co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo z 16 artykułów składających się na zestaw roczny dla każdej osoby potrzebującej. Wartość zestawu rocznego to ok. 228 zł.
Federacja Polskich Banków Żywności – to 32 banki w Polsce, które bezpłatnie pozyskują i rozdzielają uzyskaną żywność;
Polski Komitet Pomocy Społecznej – ich celem jest pomoc osobom potrzebującym, które nie są zdolne do samodzielnego funkcjonowania.
Caritas Polska – wszechstronna pomoc od wydawania żywności po ośrodki opiekuńczo – wychowawcze, czy Domy Pomocy Społecznej;
Polski Czerwony Krzyż – zajmuje się wsparciem osób dotkniętych klęskami żywiołowymi, upowszechnianiem praw człowieka, idei honorowego krwiodawstwa, działalnością edukacyjną dzieci i młodzieży oraz promocją właściwych zachowań zdrowotnych i ekologicznych.
Osoby potrzebujące mogą skorzystać z bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących:
przygotowywania posiłków,
dietetyki oraz zdrowego odżywiania,
sprawnego zarządzania budżetem domowym,
zapobiegania marnowaniu żywności.
Szczegółowe informacje na temat Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, Podprogram 2016, są dostępne na stronie internetowej Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej oraz Agencji Rynku Rolnego.